Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2004

ΜΗΝ προτρεχέτω η γλώσσα της διανοίας!

Παραθέτω αυτούσιο το παρακάτω κείμενο απο το in.gr . Η σχετική διεύθυνση είναι:http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=526377&lngDtrID=244


Οι τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό αποτέλεσε αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ αξιωματικής αντιπολιτευσης και κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα γεγονότα, σαν να υπάρχει αυτόματος πιλότος» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου· για «αντιπολιτευτικές κορώνες άνευ νοήματος» έκανε λόγο ο Θ.Ρουσόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Από την πρώτη μέρα έπρεπε να είναι έτοιμη η νέα κυβέρνηση να κινηθεί. Έχω την αίσθηση ότι παρακολουθούν τα γεγονότα, απλώς σαν να υπάρχει ένας αυτόματος πιλότος, ενώ πρέπει ενεργά να συμπαρασταθούν στον Τάσσο Παπαδόπουλο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζω οι παραινέσεις μου να ακουστούν έτσι ώστε πραγματικά να κινηθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, για το καλύτερο της Κύπρου».

»Δεν ξέρει κανείς, βέβαια, ποια θα είναι η εξέλιξη. Η συνεχής, δραστική και δυναμική παρουσία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διεθνή κοινότητα, σε συναντήσεις, σε επαφές να προσπαθήσει και να βοηθήσει ειδικότερα στο θέμα, ώστε να μην υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτός ο στόχος σήμερα διακυβεύεται» υπογράμμισε ο Γ.Παπανδρέου.

Παράλληλα, σημείωσε την απουσία της ΕΕ από τη Λουκέρνη, λέγοντας: «Βεβαίως, δεν βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι παρούσα στη Λουκέρνη, κάτι το οποίο είχε αποφασιστεί, να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία, και περιμένουμε να υπάρξει επιμονή από την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ.Παπανδρέου είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ Μπράιαν Κόουεν, τον αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν και τον ύπατο αρμοστή για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

Στο επίκεντρο των επικοινωνιών ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει της συζήτησης του Κυπριακού την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την συνδρομή της προεδρίας της ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Κύπρο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δυναμιτίσει την θεσμική παρουσία της νήσου στα όργανα και τις διαδικασίες της Ένωσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Γκ.Φερχόιγκεν περισσότερο ενεργή παρουσία της Ευρωπαικής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη, υπενθυμίζοντας τις σχετικές δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί το Φεβρουάριο στη Ν.Υόρκη.>>
Αυτές οι δηλώσεις και επισημάνσεις έγιναν το πρωΐ της 26ης Μαρτίου.Ας δούμε λοιπόν τι έγινε λίγες ώρες μετά. Το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά την Κύπρο είναι το εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

Επίσης χαιρετίζει την προσφορά της Επιτροπής να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 15 Απριλίου για την προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Καλεί όλα τα μέρη να διατηρήσουν ισχυρή δέσμευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνομιλιών με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ισχυρή προτίμηση για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας λύσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».

Και ερωτώ εγώ . Μετά από αυτή την εισήγηση- συμπερασμα ο κ.Παπανδρέου πιστεύει τα ίδια;Γιατί εγώ έχω την εντύπωση ότι η ΕΕ τον ξεπέρασε .....Και δεν μένει παρά να συγχαρεί τον Κ.Καραμανλή για την παρουσία του σ ' αυτή τη συνεδρίαση του Ε.Συμβουλίου.
Και ειρήσθω εν παρόδω , δεν γνωρίζω αν ο κ.Καραμανλής πετύχει κάτι καλό για την ελληνική πλευρά , αφού οι λύσεις έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά καιρό είχαμε να δούμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό , να χειρίζεται άριστα την Ελληνική γλώσσα και να διαθέτει αίσθηση της διπλωματίας .